Lasertherapie voor honden

Lasertherapie is een procedure die een laser gebruikt om weefselgenezing te bevorderen door celregeneratie te stimuleren en de bloedstroom te verhogen.Het woord "laser" is eigenlijk een acroniem dat staat voor "lichtversterking door gestimuleerde emissie van straling", wat betekent dat een laser een geconcentreerde straal fotonenstraling is in de vorm van licht.

Dit type lasertherapie wordt soms koude lasertherapie genoemd om het te onderscheiden van chirurgische lasers, die veel hogere frequenties gebruiken om dieper weefsel te penetreren en te bereiken. Lasertherapie is niet-invasief, wat betekent dat het niet nodig is om in uw huisdier te snijden. In plaats daarvan schijnen dierenartsen eenvoudig een laagfrequente laserstraal over het oppervlak van de huid en vacht om het weefsel onder het oppervlak te behandelen.

Hoe lasertherapie werkt

Lasertherapie helpt de genezing van weefsel te bevorderen en pijn te verlichten door middel van een proces dat fotobiomodulatie wordt genoemd. Fotobiomodulatie is een fotochemisch proces waarbij licht intrigeert met cellen om biochemische reacties te veroorzaken, zei IVC. Deze reacties omvatten het verhogen van de bloedsomloop op cellulair niveau, het stimuleren van het immuunsysteem, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de collageenproductie en de ontwikkeling van spierweefsel, die allemaal helpen bij het herstel van beschadigd weefsel.

 

Aandoeningen behandeld door koude lasertherapie voor honden

Lasertherapie voor honden wordt voornamelijk gebruikt om de volgende aandoeningen te behandelen:

  • Acute en chronische letsels
  • Verstuikte of gespannen spieren
  • Artrose en gewrichtspijn
  • Zwelling van de spinale schijf
  • Musculoskeletale problemen
  • Postoperatief zenuwweefselherstel
  • ontstoken oren 
  • ontstoken huid 

Veiligheid van lasertherapie

Koude lasertherapie is een veilige procedure. De frequentie van de lichtenergie die wordt gebruikt, heeft geen risico om uw hond te verbranden. Het grootste gevaar is schade aan het netvlies voor iedereen die direct naar de laserstraal kijkt. Om dit te voorkomen draagt de laseroperator een beschermende bril. Meestal worden honden ook voorzien van een beschermende bril of hun ogen zijn bedekt of weggeleid van de straal tijdens de procedure.

Hoe lasertherapie is voor honden

Lasertherapie is een stressarme vorm van behandeling voor honden tijdens mijn opleiding  merkte  ik zelfs op dat veel honden het ontspannend en plezierig vinden. Honden mogen meestal staan of liggen, en ze kunnen ook worden vastgehouden door een familielid tijdens de procedure, afhankelijk van wat hen het meest comfortabel maakt. De procedure kan van enkele minuten tot 20 minuten duren, afhankelijk van de ernst van de weefselschade, en er is geen sedatie of scheren van het getroffen gebied nodig. Niet alleen voelen honden zich vaak beter direct na de procedure, maar het heeft ook de neiging om endorfines vrij te maken die ervoor zorgen dat honden positieve associaties vormen met hun laserbehandelingen.

Bijwerkingen en herstel

Lasertherapie heeft geen bekende nadelige bijwerkingen en uw hond heeft geen tijd nodig om te herstellen. Hoewel sommige honden meerdere sessies nodig hebben voordat de resultaten kunnen worden gezien, vertonen veel honden tekenen van verminderde pijn en ongemak en verhoogde mobiliteit en activiteit na slechts één of twee behandelingen.

Wat kost een consult 

een consult kan verschillend zijn kwa tijd . 

een lazer behadeling tussen de 5 en 15 minuten is € 25,- 

een lazer behandeling van 15 en  30 minuten is € 50,- 

We bespreken van te voren wat de klachten zijn en wat voor termijn behandeling er verwacht kan worden , ook wordt er dan een  prijs opgave besproken. 

indien je met meerdere honden zou willen komen voor een behandeling dan komt er korting regeling voor de behandelingen. Dit wordt allemaal van te voren besproken zodat je goed weet wat je kan verwachten. 

Voor het maken van een afspraak of vragen stuur gerust een email naar : 

natuurpraktijkarnhem@gmail.com