Je hond betekent alles voor je. Ze maakt deel uit van je familie en ik weet dat je alles zou doen om haar geluk en welzijn te verzekeren. Daarom kan het behoorlijk verontrustend zijn als er zich problemen voordoen.

Als verantwoordelijke huisdiereigenaar is het essentieel om de verklikkersignalen van problemen te kennen. Alleen dan kun je eraan werken om je hond de onmiddellijke verlichting te bieden die ze nodig heeft. En hoewel sommige gezondheidsproblemen moeilijk te vermijden zijn, zijn andere te voorkomen.

Een van die veel voorkomende aandoeningen wordt atopische dermatitis bij honden genoemd. Echt, dat is een mooie naam voor jeuk, krabben, likken... je kent het wel. Het goede nieuws is dat deze huidaandoening vaak te voorkomen is, maar alleen als je weet wat je moet doen.

Wat is atopische dermatitis bij honden?

Atopische dermatitis is een huidziekte die het gevolg is van chronische ontstekingen. Wanneer een ziekte chronisch is, is deze aan de gang en lost deze zelden vanzelf op.

De huidreacties van atopische dermatitis houden voornamelijk verband met allergieën. Net als wij kunnen onze honden last hebben van de onaangename realiteit van allergieën. Maar je hond kan je niet precies vertellen wanneer ze zich niet op haar best voelt. Het is aan jou om de symptomen te herkennen en haar te helpen.

Symptomen van atopische dermatitis

Atopische dermatitis bij honden kan zowel pijnlijk als stressvol zijn. Als de symptomen niet worden behandeld, kunnen ze leiden tot de ontwikkeling van andere, ernstigere problemen.

1. Aanhoudende jeuk en krabben

De meest voorkomende tekenen van atopische dermatitis zijn constante jeuk en krabben. U merkt misschien dat uw hond midden in de nacht en non-stop jeuk heeft gedurende de dag. U kunt ook merken dat uw hond met haar lichaam tegen meubels of muren wrijft om de jeuk te verlichten.

Aanhoudende jeuk en krabben lijkt misschien niet zo'n groot probleem, maar geloof me, dat kan het wel zijn. Contact krassen kan zelf toegebrachte snijwonden en schaafwonden veroorzaken. Deze open wonden zijn broedplaatsen voor bacteriële infecties . Op hun beurt kunnen de infecties leiden tot nog meer jeuk en krabben. Het is een vicieuze cirkel.

2. Likken

U kunt ook merken dat uw hond zichzelf meer dan normaal likt. En nee, ik bedoel niet alleen algemene schoonmaak. Nogmaals, hoewel dit misschien geen verontrustend symptoom lijkt, kan het leiden tot de ontwikkeling van hotspots en open zweren. Als uw hond hotspots heeft gehad, weet u uit de eerste hand hoe vreselijk ze kunnen zijn. Hotspots kunnen zich 's nachts ontwikkelen en zich als een lopend vuurtje verspreiden. Het is belangrijk om de lik gewoonten van uw hond goed in de gaten te houden om de vervelende zweren te helpen voorkomen.

 

3. Roodheid en zichtbare irritatie

Eindelijk, met krabben, jeuk, wrijven en likken komt zichtbare irritatie en roodheid. Vaak, wanneer symptomen zichtbaar worden, zijn ze al een tijdje aan het vorderen.

 

Waar symptomen van dermatitis te vinden?

Atopische dermatitis kan zich overal op het lichaam van uw hond ontwikkelen. Dat gezegd hebbende, er zijn een paar gebieden die een doelwit lijken te zijn. Symptomen van atopische dermatitis ontwikkelen zich vaak eerst op het gezicht en de poten. Maar dat zijn niet de enige plekken.

Let op irritatie op de volgende gebieden:

 • polsen
 • enkels
 • Tussen de tenen
 • onder de armen
 • Lies
 • Rond de ogen
 • oren
 • Mond

Wat veroorzaakt atopische dermatitis?

De beste manier om ziekte te voorkomen is door te begrijpen wat de oorzaak is. Ik zei al dat atopische dermatitis vaak wordt veroorzaakt door allergieën. Dus, hoe kunt u de blootstelling van uw hond aan allergietriggers beperken? Door alle dingen te kennen die een probleem kunnen zijn en eraan te werken om ze op te lossen.

Dit zijn de 5 meest voorkomende oorzaken van allergieën:

1. Milieuallergieën

De meeste gevallen van atopische dermatitis bij honden zijn het gevolg van omgevingsallergieën. Milieuallergenen zijn overal. Sommige zijn onmogelijk volledig te vermijden. De meest voorkomende omgevingsallergieën zijn:

 • Gietvorm
 • Stof
 • Stuifmeel (inclusief gras-, boom-, onkruid- of bloemstuifmeel)

Maar dat is niet alles! Er zijn talloze andere allergenen uit de omgeving die kunnen leiden tot atopische dermatitis. Een goede vuistregel om te volgen is dat als u er last van heeft, dit uw hond waarschijnlijk ook dwars zit.

Het is belangrijk dat hondenbezitters zich ook bewust zijn van allergenen zoals:

 • Parfum
 • Shampoos en zeep
 • Schoonmaakproducten (ook al zijn ze gelabeld "biologisch" of helemaal natuurlijk, ze kunnen nog steeds van invloed zijn op uw hond!)
 • Rook (inclusief brandrook en sigarettenrook)

2. Vlooienallergieën

Vlooienbeten zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van atopische dermatitis bij honden. Wanneer vlooienbeten de oorzaak zijn, zullen de symptomen vaak verschijnen in de richting van de basis van de staart, maar ze kunnen zich snel verspreiden. Het is belangrijk voor hondenbezitters om het risico van hun huisdier op vlooienbeten te begrijpen. Zoek een geheel natuurlijke vlooienspray om die mini-verschrikkingen van je hond af te houden.

3. Neem contact op met allergieën

Atopische dermatitis kan ook het gevolg zijn van huid-op-huidcontact met een allergeen. Wasmiddel bijvoorbeeld Als je hond jeuk heeft nadat je haar beddengoed hebt gewassen, kan het zijn dat ze allergisch is voor de nieuwe zeep. Ontdoe je ervan.

4. Seizoen veranderingen

Een andere veelvoorkomende oorzaak van atopische dermatitis zijn seizoen veranderingen. Als je een van de 50 miljoen Amerikanen bent die elk jaar last hebben van allergieën, weet je hoe erg het kan zijn. Blijf alert tijdens de lente wanneer bloemen en bomen in bloei staan. Ze kunnen ervoor zorgen dat de allergieën van uw hond verergeren en op hun beurt atopische dermatitis veroorzaken.

5. Voedselallergieën

Ten slotte kunnen voedselallergieën bij honden atopische dermatitis veroorzaken. Vaker wel dan niet, veroorzaken voedselallergieën gastro-intestinale problemen zoals diarree en braken. Maar in sommige gevallen kunnen voedselallergieën leiden tot huiduitslag en irritatie.

Een veel voorkomende misvatting bij voedselallergieën is dat graan de grote boosdoener is. In feite zijn de meest voorkomende rundvlees, zuivel, eieren, kip, lam, soja, varkensvlees, konijn en vis. Het is belangrijk om te bepalen of uw hond allergisch is voor een bepaald voer. Als de situatie niet wordt opgelost, is huidirritatie de minste van uw zorgen.

 

Gevaren van conventionele behandeling

Wat is de oplossing als het jeuken en krabben van uw hond een probleem is? Een reis naar de dierenarts zal u waarschijnlijk verlaten met een conventioneel medicijn. Koper let op. Hoewel veel conventionele allergiemedicijnen vaak snelle resultaten beloven, zijn ze het waard? Deze medicijnen worden geleverd met een waslijst met mogelijke bijwerkingen waarvan hondenbezitters zich misschien niet bewust zijn.

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen hoe conventionele allergiemedicatie werkt.

Allergieën zijn hoe het lichaam reageert op een vreemde indringer. Wanneer het lichaam een vreemd element als een bedreiging ziet, reageert het immuunsysteem. Dat is een goed ding. Het immuunsysteem van uw hond moet tijdelijk reageren. Vervolgens werk je aan het verlichten van de allergiesymptomen.

Allergiemedicijnen zijn immunosuppressiva. Dit betekent dat ze zijn ontworpen om de reactie van het lichaam te onderdrukken . Ja, deze medicijnen kunnen allergische reacties remmen. Maar hun immuun onderdrukkende eigenschappen kunnen ook een hele reeks andere problemen veroorzaken. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat honden een groter risico lopen op het ontwikkelen van ernstige infecties. En dat is niet alles…

Bijwerkingen van allergiemedicijnen

Twee van de meest voorkomende medicijnen die worden voorgeschreven om atopische dermatitis bij honden te behandelen, zijn Atopica en Apoquel . Deze medicijnen kunnen de jeukende, geïrriteerde huid van uw hond verlichten, maar met een ernstig potentieel risico. Bekijk de mogelijke bijwerkingen van de medicatie:

 • Diarree
 • Braken en misselijkheid
 • Ernstig gewichtsverlies
 • Gingivale hyperplasie (overgroei van tandvlees)
 • Gezwollen tandvlees (vaak gepaard gaande met overmatig bloeden en ongemak)
 • trillingen
 • Hoofdpijn
 • Nierfalen
 • Hypertensie
 • Kanker
 • Veranderingen in het gehoor
 • Veranderingen in visie
 • Lethargie en depressie
 • Spier zwakte
 • Blauwe plekken
 • Geelzucht (gele verkleuring van de ogen, het tandvlees en de huid)
 • Ontwikkeling van infecties
 • Verlies van bewustzijn
 • Gebrek aan coördinatie (ataxie)

Omdat deze medicijnen alleen de symptomen onderdrukken, kan uw hond ook snel afhankelijk worden. Als u stopt met de medicijnen, komen de allergieën weer terug.

Nog enger nieuws? Deze gruwelijke bijwerkingen kunnen optreden wanneer de medicijnen correct worden toegediend.

Helaas is dat niet alles. Er zijn nog meer voorzorgsmaatregelen gekoppeld aan conventionele medicijnen. Allergiemedicatie kan schadelijk zijn voor drachtige, zogende of fokkende honden. Nogmaals, dit komt door de immuun onderdrukkende eigenschappen. Bovendien mogen honden met reeds bestaande ziekten nooit een immuun onderdrukkende medicatie nemen. Immunosuppressiva kunnen nieraandoeningen verergeren en tot onomkeerbare schade leiden.

 

Een holistische benadering van behandeling

Niet voor niets beginnen hondenbezitters ver weg te blijven van deze behandelmethoden. Gelukkig zijn er holistische manieren om de symptomen van atopische dermatitis bij honden te verminderen. Veel van deze behandelingen kunnen ook worden gebruikt om te voorkomen dat symptomen zich überhaupt ontwikkelen.

1. CBD-olie voor honden

Als je nog niet hebt gehoord over de ongelooflijke voordelen van CBD-olie voor honden , staat je een traktatie te wachten. Als het gaat om atopische dermatitis, blijkt CBD-olie buitengewoon effectief te zijn.

CBD-olie, afgeleid van hennep, is volledig natuurlijk en volkomen veilig voor onze harige metgezellen. CBD-olie kan ook op verschillende manieren worden gebruikt. U kunt CBD-olie rechtstreeks op de huid van uw huisdier aanbrengen voor onmiddellijke, rustgevende verlichting. CBD-olie kan ook aan de voerbak van uw hond worden toegevoegd of op haar favoriete traktatie worden geplaatst.

 

2. MCT-olie

MCT-olie zit boordevol vitamines en mineralen die tal van gezondheidsvoordelen bieden. U kunt MCT-olie rechtstreeks op de huid van uw hond aanbrengen of door haar voer mengen. Het heeft ook antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Bij plaatselijk gebruik helpen deze de gezondheid van de huid te herstellen en infecties te voorkomen.

Let er bij het kopen van MCT-olie op dat deze geen laurinezuur bevat. Laurinezuur is geen echt vetzuur met middellange ketens. Het kan bijdragen aan een lekkende darm bij honden, dus het is het beste om het te vermijden.

3. Het belang van voeding

Last but not least, focus op voeding! De voeding van uw hond is misschien wel de meest effectieve manier om te voorkomen dat kwalen zich ontwikkelen. Het dieet van uw hond moet vrij zijn van bijproducten, chemicaliën en vulstoffen.

Verminder eerst de gistpopulatie in het lichaam van uw hond (gist is een veelvoorkomend allergieprobleem). Een dieet met veel eiwitten en vetten en zeer weinig koolhydraten (dat wil zeggen nul granen en meestal groene groenten) zal de cellen uithongeren. Introduceer pre- en probiotica om de darmgezondheid te helpen verbeteren (het grootste deel van het immuunsysteem van uw hond leeft in haar darmen).

Als u vermoedt dat de huidaandoening van uw hond het gevolg is van een voedselallergie, kan een eliminatiedieet noodzakelijk zijn. Hoewel dit een lang proces kan zijn, is het absoluut noodzakelijk.

 

Atopische dermatitis: een laatste gedachte

Allergieën zijn uiteindelijk voor niemand leuk. Terwijl de meeste mensen last hebben van niezen en loopneuzen, zijn onze honden anders. Hun symptomen manifesteren zich vaak door huidaandoeningen zoals atopische dermatitis.

Het herkennen van de eerste tekenen van dermatitis is essentieel. Als je dit eenmaal hebt gedaan, kun je eraan werken om ze op een geheel natuurlijke, effectieve manier om te keren. Dat gezegd hebbende, geloven we echt dat preventie het beste medicijn is.

Uiteindelijk kunnen allergieën de kwaliteit van leven van uw hond sterk beïnvloeden. Door blootstelling aan de triggers te beperken, kunt u atopische dermatitis bij honden voorkomen.

 

Door een meting kunnen we de hond goed gaan ondersteunen met de juiste voeding en supplementen.