Voedselallergieën bij honden - een door de mens veroorzaakt probleem?

Bijna al het voedsel dat uw hond eet, bevat eiwitten ... en deze eiwitten kunnen allemaal voedselallergieën veroorzaken.  De meest voorkomende eiwitten die allergiesymptomen veroorzaken, zijn rundvlees, zuivelproducten en kip, hoewel sommige plantaardige eiwitten, waaronder maïs, tarwe en soja, ook triggers kunnen zijn.

De meeste dierenartsen en eigenaren van gezelschapsdieren richten zich op het behandelen van bestaande allergieën met voedselverwijderende diëten of gevaarlijke  immuunonderdrukkende medicijnen. Maar de oorzaak van voedselallergieën wordt niet veel begrepen... of is vergeten.

Hoe voedselallergieën zich ontwikkelen

Wanneer honden eiwitten eten bij hun maaltijden, wordt het eerst voorverteerd in de maag, waar zuren en enzymen de eiwitten in kleinere stukjes breken. Dit gedeeltelijk verteerde voedsel gaat vervolgens naar de dunne darm, waar het verder wordt verteerd (of gehydrolyseerd) en de eiwitten worden afgebroken tot hun kleinste delen: aminozuren.  Deze kleine aminozuren kunnen vervolgens door de wanden van de dunne darm en het lichaam reizen, via speciale cellen die enterocyten worden genoemd. Deze cellen zijn in staat om groepjes van aminozuren en bepaalde eiwitten die ze als een bedreiging zien af te wijzen… en elk vreemd eiwit dat erdoor komt, wordt snel aangevallen en geneutraliseerd door het immuunsysteem.

Dit is hoe eiwitten het lichaam moeten binnendringen.

Maar de virussen in vaccins worden gekweekt op dierlijke eiwitten (zoals koeienfoetussen of kippenembryo's) - en een kleine hoeveelheid van dit eiwit wordt vermalen met het virus en zit in het vaccin. Wanneer uw hond wordt gevaccineerd, worden die onverteerde dierlijke eiwitten rechtstreeks in zijn bloedstroom geïnjecteerd, waardoor het normale verteringsproces en het normale contact met het immuunsysteem van het lichaam wordt omzeild.

“Serumziekte, zoals deze wordt genoemd, is een door de mens veroorzaakte ziekte. Als we geen genezende serums hadden en als er niet zoiets bestond als een injectiespuit om het materiaal onder de huid te brengen, zou er geen serumziekte zijn. In plaats daarvan zouden er nog steeds massa's mensen sterven aan difterie en tetanus... We bevinden ons dus in een enigszins dilemma, geconfronteerd met de noodzaak om het minste van twee mogelijke kwaden te kiezen."

Deze onverteerde eiwitten veroorzaken een reactie in een type immuuncel dat een TH 2-lymfocyt wordt genoemd. Deze TH 2 -cellen werken samen met andere lymfocyten, B-cellen genaamd, die een grote hoeveelheid antilichamen (IgE genaamd) maken die specifiek zijn voor elk type eiwit. Het IgE circuleert in het bloed en bindt zich aan een IgE-specifieke receptor op het oppervlak van andere soorten immuuncellen, mestcellen en basofielen genaamd, die betrokken zijn bij de acute ontstekings- of immuunrespons na vaccinatie. De met IgE beklede cellen worden vervolgens gevoelig gemaakt voor het geïnjecteerde eiwit. Hierdoor kan het immuunsysteem snel reageren als dat eiwit weer verschijnt.

Maar wat als de hond nu het eiwit eet waarvoor zijn lichaam gevoelig is (of gevoelig is geworden door vaccinaties)?

Geactiveerde mestcellen en basofielen zullen histamine en andere inflammatoire chemische mediatoren (cytokines, interleukines, leukotriënen en prostaglandines) afgeven aan het omringende weefsel en verschillende immuunresponsen veroorzaken, zoals vaatverwijding, slijmafscheiding, zenuwstimulatie en samentrekking van gladde spieren.

Dit resulteert in jeuk en erg irritatie van de huid..gevolg de huid/vacht worden kapot gekrapt...  en dan volgen er ontstekingen enz.. Er kan in ernstige gevallen ook anafylaxie = plotselinge overgevoeligheidsreactie op bijvoorbeeld een geneesmiddel, voedingsmiddel of een insectenbeet optreden.

Afhankelijk van de individuele hond, het allergeen en hoe het wordt geïntroduceerd, kunnen de symptomen systeembreed zijn (anafylaxie) of gelokaliseerd in een bepaald lichaamssysteem zoals de huid.

De rol van vaccins

Voor de meeste virussen (zoals hondenziekte en parvovirus) moet het virus zelf worden gekweekt en geoogst om het vaccin te maken. Dit proces begint met een kleine hoeveelheid virus, die in cellen moet worden gekweekt. Er kunnen verschillende soorten cellen worden gebruikt, waaronder kippenembryo's, kalfsserum of andere cellijnen die zich snel en herhaaldelijk voortplanten.

Zodra het antigeen is gegroeid, proberen vaccinfabrikanten het uit de cellen te isoleren. Maar eiwitten en andere voedseldeeltjes kunnen nog steeds in het vaccin aanwezig zijn. Vervolgens kan een adjuvans (een materiaal dat een overdreven immuunrespons stimuleert) worden toegevoegd, evenals stabilisatoren of conserveermiddelen.

Voedselallergieën voorkomen

De beste manier om voedselallergieën te voorkomen, is door onnodige vaccinaties te vermijden. Dit is niet onfeilbaar, want zelfs één goed getimed vaccin kan een leven lang allergieën bij uw hond veroorzaken. Maar hoe meer je vaccineert, hoe groter het risico.

En vervolgens, als de hond bestaande allergieën heeft, kan dan het verschil tussen voedselallergieën en voedselgevoeligheid  (wat veel vaker voorkomt).

En als het een echte allergie is, hoeft u zich niet tot Atopica en immuunonderdrukkende medicijnen te wenden! 

Er zijn goede supplementen voor en hebben een uitstekende staat van dienst als het gaat om het omgaan met bijwerkingen van vaccins .

Je kunt namelijk mocht je toch een vaccin moeten geven vanwege vakantie of pension, het vaccin ontstoren.. met supplementen kun je de stoffen dan afbreken en wordt het lichaam ontgift. Daardoor  kan je hond zo min mogelijk last van het vaccin kunnen ervaren.

Wist je ook dat door het geven van entingen voedselallergieën  kunnen ontstaan die ook tot tekort van vitaminen en mineralen kunnen leiden? Dit veroorzaak stress bij de hond, waardoor de hond ondanks zijn lichaamseigen (endogene) vitamine C productie toch een C-tekort krijgt, waardoor (ernstige) huid- en gewrichtsproblemen kunnen ontstaan. De lichaamseigen vitamine C-productie van hond is dus niet in alle gevallen toereikend. En dan gaan we weer Apoquel inzetten, hetgeen schadelijk kan zijn voor het darmslijmvlies en de werking van immuunsysteem kan verslechteren....; mensen denk na wat je doet! Vroeger werden honden niet geënt en werden makkelijk 15 jaar zonder al die problemen die er nu zijn!

Maar een hond met allergie kun je dus beter niet laten enten!

Maar preventie is echt de beste aanpak. Onthoud dat elk vaccin niet alleen voedselallergieën kan veroorzaken, maar ook andere veelvoorkomende inflammatoire, immuungerelateerde ziekten, waaronder kanker. Zorg ervoor dat elk vaccin dat u uw hond geeft absoluut noodzakelijk is, reinig je hond van bestaande vaccinschade en zware metalen, en je hoeft je waarschijnlijk nooit zorgen te maken over allergieën. 

Mocht je willen weten welke supplementen je kan geven.om het immuunsysteem te versterken,  of een vaccin te ontstoren stuur dan even een PB..dan kan ik met je overleggen wat de beste manier van aanpak is. 

Allergiebehandelingen bij de hond moeten goed afgestemd zijn op de individuele hond. Als er al een allergie is, vereist dat een kundige aanpak en moet er goed naar gekeken worden!

Een e-mail sturen mag ook naar natuurpraktijkarnhem@gmail.com

Tevens kan er ook met de Quantum resonantie meting gekeken  worden naar zwaar metalen of deze in hoge waarde aanwezig zijn wat mogelijk allergie kan geven.

Dus: Meten = Weten.

Met de meting  zal ik je  advies geven qua voeding en supplementen.