Help!!!!!

Geef ik nu een brok of kvv aan mijn hond ??  en wat moet er nog meer bij ???

 

Tja, die vragen krijg ik veel in mijn praktijk tijdens een consult maar ook via e mail en whatsapp vragen.

Ik zal hieronder mijn bevinden aangeven, wat voor mij gevoel goed is om te geven kwa brok maar ook kwa kvv, daarnaast worden er tegenwoordig allerlei workshops gegeven wat je je hond kan geven in een likmat, door de voeding kwa groente fruit en nog veel meer lekkers .

Maar tja misschien ben ik van de oude stempel en heb dit soort voedingen nooit geleerd in mijn opleidingen dus sta ik er ook niet echt achter om van alles door de voeding te gaan mengen.

Waarom niet zul je je afvragen. Dat heeft te maken met voedingsstoffen die in  bijvoorbeeld fruit zitten, in fruit zit fruitsuiker , fructose en niet voor iedere  hond is dat goed, ook zetmeel kan in sommige fruitsoorten zitten  maar hoe dan ook het zijn allemaal koolhydraten en koolhydraten heeft de hond nu niet echt veel van nodig . De spijsvertering van de hond is gemaakt om eiwitten en vetten op te nemen.

Vezels zijn wel van belang en zitten in groente waarin veel vocht is , zoals sperziebonen , wortel, courgette , pompoen kwa fruit zit er in aardbeien ook vezels net zoals kiwi. Dus dit kun je door de voeding mengen.

 

Maar is het nu echt noodzakelijk ?

Mijn antwoord : Nee.

 

Soms kun je er best wat door doen ,maar het is niet noodzakelijk.

Neem van mij aan , en klanten die bij mij in de praktijk komen  weten dan wat ik zeg,  als de wolf zijn prooi heeft gegeten gaat hij ook niet opzoek naar een blaadje sla of een aardbei .. nee dat zat mogelijk al een heel klein beetje in de maag van zijn prooi en voor de rest doet de wolf er niks mee kwa groente of fruit, althans ik heb nog nooit een wolf bramen of bosbessen zien plukken .. hahaha .

 

Maar nu terug naar een goede voeding voor de hond

Ik ben fan van KVV  maar is niet voor iedere hond geschikt, sommige honden hebben moeite met opname van eiwitten dan zou ik adviseren om gekookt / gestoomd  of gevriesdroogd vlees te geven. Bijvoorbeeld  farmfood, pure instinct . Maar gewoon KVV heeft mijn voorkeur.

Zoals de meeste klanten weten werk ik met Carnis , mooi vlees, niet te veel bloed en ook geen geur aan de kvv. Mijn honden krijgen dit en doen het er erg goed op. Goede ontlasting .  Maar zo zijn er meerdere KVV merken die ik adviseer in mijn praktijk. Ik kijk altijd wat er goed bij jou hond past kwa samenstelling. Vandaar dat ik nu niet allerlei merken ga roepen.

Wat wel van belang is  dat niet ieder eiwit goed is te geven soms in bepaalde gevallen van klachten die er spelen. Maar daar wordt ik goed in geadviseerd mijn praktijk welke eiwit wel en welke op dit moment niet.

Wat betreft brokken daarin kijk ik altijd wat de klachten van de hond zijn die  op consult komt en vandaar uit ga ik advies geven welke brok zou passen bij de klachten die er spelen.

Ik werk graag met de brokken :

Grandorf

Celtic Connection

Acana

Riverwood.

Allemaal merken met een laag koolhydraten gehalte die bij veel honden heel goed ingezet worden als bij

-          IBD

-          Jeuk

-          Huid klachten

-          Onbalans in de spijsvertering

-          Gist en schimmel

-          Parasieten

 Dus ik kijk naar veel wat er speelt en wat er dan past bij je hond

Dan ook met de meting kunnen we goed kijken welke het beste past voor een goede opname een krokante brok of een geperste brok.

Krokante brokken worden gemaakt bij een temperatuur van boven de 100°C. De vetten worden pas later toegevoegd, zodat deze geen hittebelasting hebben gehad en van hoge kwaliteit blijven.

Geperste brokken worden gemaakt bij een temperatuur van rond de 75°C. Hierdoor krijgen de grondstoffen een minder hoge hittebelasting en blijven van goede kwaliteit.

 

De vertering van de brokken is compleet verschillend bij je hond. Geperste brokken vallen in maag uiteen , waardoor de maagbelasting lager is .

honden met een verlaagde spijsvertering kunnen deze dan beter verteren en opnemen. 

 

Van een geperste brok voer je ook minder omdat het volume van de brok geconcentreerder is. 

 

Krokante ( geëxtrudeerde) brokken zetten uit in de maag en zijn vaak licht verteerbaar. Ook zijn de krokante brokken harder waardoor honden extra goed moeten kauwen. 

 

 

 

 

Maar goed terug naar de vraag geef je nu een brok of kvv zal geheel liggen aan de klachten die er spelen  bij je hond .

Zo ook het niet eten heeft soms een reden/ oorzaak , soms omdat ze het niet lekker vinden, denk aan de hypoallergene brokken , geen smaak, geen voeding … maar er kan ook een andere reden zijn door tekorten van bepaalde B vitamines , want deze zijn erg van belang voor de spijsvertering .

Dus  mocht je denken … wat moet ik … wat kan ik .. neem dan eens contact op. 

 

Een goede voeding is de basis van alles !

 

Mocht je  meer informatie willen dan kun je een email sturen naar :

natuurpraktijkarnhem@gmail.com

of

vragennatuurpraktijkarnhem@gmail.com

dan  kan ik je goed adviseren wat te doen.

 

Binnenkort zal ik meer en dieper op voeding ingaan , maar voor nu is het al aardig lees voer.

Dus tot de volgende blog .