Vaccinatie en allergieën:

de verrassende waarheid

Dog Vaccine at Rs 300/piece | Phagwara| ID: 22414524862

Heeft uw hond jeuk en krabt, vooral na het eten van bepaald voedsel? Heeft ze last van terugkerende oorontstekingen, hotspots of haaruitval? Als dat zo is, is ze niet de enige, veel honden vertonen bijwerkingen na vaccinaties.

Voedselallergie is een groeiend probleem. Het is zelfs de derde belangrijkste oorzaak van allergiesymptomen bij honden, na vlooienbeetallergieën en atopie. U zult misschien verrast zijn om een belangrijke reden te ontdekken voor de explosie van allergieën bij honden.

 

Voedselallergie of -intolerantie

Ten eerste is het belangrijk om het verschil te weten tussen een voedselallergie en een intolerantie. 

Voeding intolerantie is het resultaat van een slechte spijsvertering. De symptomen omvatten normaal gesproken diarree of andere chronische, lichte symptomen.

Voedselallergieën zijn een overreactie van het immuunsysteem op een voedingseiwit. Bijna al het voedsel dat uw hond eet, bevat eiwitten en deze eiwitten kunnen allemaal voedselallergieën veroorzaken. De meest voorkomende eiwitten die allergiesymptomen bij honden veroorzaken, zijn rundvlees, zuivel en kip. Sommige plantaardige eiwitten zoals maïs, tarwe en soja kunnen ook triggers zijn.

Voedselallergieën vormen een steeds groter probleem bij honden. De meeste dierenartsen behandelen ze met voedseleliminatiediëten of immuun onderdrukkende medicijnen. Als je ooit een hond met allergieën hebt gehad, weet je dat ze nog al moeilijk te behandelen zijn, dus focus op preventie is essentieel. En de eerste stap naar preventie van allergieën is het identificeren van hun oorzaak.

 

Hoe voedselallergieën gebeuren

Wanneer honden voedseleiwit eten, wordt het eerst verteerd in de maag, waar maagzuren en enzymen complexe eiwitten in kleinere stukjes breken. Dit gedeeltelijk verteerde voedsel gaat vervolgens naar de darmen, waar de eiwitten verder worden afgebroken tot hun kleinste delen: aminozuren.

De aminozuren worden vervolgens door het lichaam opgenomen, waar ze door speciale cellen gaan die enterocele worden genoemd. Enterocele kunnen alle aminozuren afstoten die ze als een bedreiging of vreemde indringer zien.

 

Wat gebeurt er als voedselproteïnen worden geïnjecteerd?

Wanneer voedseleiwitten via vaccinatie rechtstreeks in de bloedbaan worden geïnjecteerd , kunnen ze een type 1 overgevoeligheidsreactie tegen het nieuwe allergeen veroorzaken. Dat creëert een reactie in een type immuun cel die een TH2-lymfocyt wordt genoemd … die behoort tot een subset van T-cellen die een cytokine produceren dat interleukine-4 (IL-4) wordt genoemd.

Deze TH2-cellen interageren met andere lymfocyten, B-cellen genaamd, die als taak hebben antilichamen te produceren. In combinatie met signalen die door IL-4 worden geleverd, stimuleert deze interactie de B-cel om te beginnen met de productie van een grote hoeveelheid van een type antilichaam dat specifiek is voor voedingseiwitten, bekend als IgE.

Afgescheiden IgE circuleert in het bloed en bindt zich aan een IgE-specifieke receptor op het oppervlak van andere soorten immuun cellen, mestcellen en basofielen genaamd, die beide betrokken zijn bij de acute ontstekingsreactie. De met IgE gecoate cellen worden vervolgens gesensibiliseerd voor het allergeen (voedseleiwitten) .

 

Wanneer hetzelfde eiwit wordt gegeten...

Als uw gevaccineerde hond nu deze voedingsmiddelen eet, binden de voedingseiwitten zich aan het IgE dat op het oppervlak van de mestcellen of basofielen wordt vastgehouden. Fc-receptoren zijn celoppervlaktemoleculen die het Fc-gedeelte van Ig-moleculen en antilichamen herkennen. Verknoping van de IgE- en Fc-receptoren vindt plaats wanneer meer dan één IgE-receptorcomplex intrigeert met hetzelfde voedselallergenen molecuul … en de gesensibiliseerde cel activeert.

Geactiveerde mestcellen en basofielen ondergaan een proces dat de granulatie wordt genoemd. Dit betekent dat ze histamine en andere inflammatoire chemische mediatoren (cytokinen, interleukinen, leukotriënen en prostaglandinen) uit hun korrels in het omringende weefsel afgeven, wat verschillende systemische reacties veroorzaakt, zoals vasodilatatie, slijmafscheiding, zenuwstimulatie en contractie van gladde spieren.

Dit is de oorzaak van voedselallergiesymptomen zoals jeuk en ontstoken oren.

Afhankelijk van uw individuele hond, het voedselallergeen en hoe het wordt geïntroduceerd, kunnen de symptomen het hele systeem zijn (anafylaxie) … of gelokaliseerd zijn in een bepaald lichaamssysteem zoals de huid. 

Kortom, uw hond heeft een allergische reactie op de voedingseiwitten die in het vaccin aanwezig waren.  Maar waarom zitten er überhaupt voedingseiwitten in vaccins?

 

De rol van vaccins

De meeste virussen (zoals hondenziekte en parvovirus) moeten eerst worden gekweekt en geoogst om het vaccin te maken. Dit proces begint met een kleine hoeveelheid virus, die in cellen moet worden gekweekt. Er kunnen verschillende soorten cellen worden gebruikt, waaronder kippenembryo's, kalfsserum of andere cellijnen die zich snel en herhaaldelijk voortplanten.

Zodra het antigeen is gegroeid, proberen vaccinfabrikanten het uit de cellen te isoleren. Maar eiwitten en andere voedseldeeltjes kunnen nog steeds in het vaccin aanwezig zijn. Dan kan een adjuvans worden toegevoegd om een overdreven immuunrespons te stimuleren, samen met stabilisatoren of conserveermiddelen. Veel vaccins  zijn gemaakt van plantaardige oliën, zoals sojabonen, maïs en pinda's ... dus deze plantaardige oliën kunnen ook voedselallergieën veroorzaken. (Het is geen wonder dat zoveel kinderen pinda-allergieën hebben.)

 

Gelatine in vaccins

Verschillende vaccins bevatten gelatine (dat is afgeleid van collageen, normaal gesproken van koeien of varkens), evenals andere voedingseiwitten. Dit is dezelfde conclusie die de Nobelprijswinnende Franse fysioloog Charles Richet meer dan 100 jaar geleden trok. Richet ontdekte dat het injecteren van sporen van melk- en vleeseiwitten bij dieren gevoeligheid voor het geïnjecteerde eiwit veroorzaakte. Herhaalde blootstelling aan datzelfde eiwit veroorzaakte reacties bij de dieren.

Vaccins zijn misschien veranderd in de vorige eeuw, maar hun vermogen om voedselallergie te veroorzaken is dat niet. En natuurlijk kunnen deze geïnjecteerde voedingseiwitten talloze andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Robert S Mendelsohn MD, hoogleraar kindergeneeskunde aan de Universiteit van Illinois waarschuwt:

“ Niemand kent de langetermijngevolgen van het injecteren van vreemde eiwitten in het lichaam. Nog schokkender is het feit dat niemand een gestructureerde poging doet om erachter te komen. 

De dag kan komen dat wetenschappers, dierenartsen en artsen een poging doen om meer te weten te komen over hoe deze vreemde eiwitten die allergieën en vele andere auto-immuunziekten bij onze honden (en onszelf) veroorzaken, worden geïnjecteerd. Tot die dag is preventie de beste aanpak van voedselallergieën.

Zoals allergoloog Warren Vaughan zei:

“ We bevinden ons in een soort dilemma, geconfronteerd met de noodzaak om de minste van twee potentiële kwaden te kiezen. 

 

Maar als slimme dierenartsen en eigenaren van gezelschapsdieren dieper ingaan op de veiligheid en zelfs de noodzaak van vaccins, zal misschien meer objectief vaccinonderzoek in de toekomst veranderen welke van de twee slechte hondenbezitters zullen kiezen.

 

Door de meting die gegeven worden in de praktijk kunnen we goed zien wat de mogelijk oorzaak van allergie of intolerantie is. 

 

Voor meer advies of informatie over een meting neem gerust contact op. 

natuurpraktijkarnhem@gmail.com